sobota, 12 lipca 2014

Odwracane ciasto jagodowe z kokosem

Gdy kończą się już truskawki, zaczyna się sezon na cudowne jagody. Uwielbiam te pyszne, drobne owoce, mają taki niezwykły urok w sobie. Nawet mozolne ich zbieranie nie stanowi dla mnie żadnego problemu, mogę siedzieć i cieprliwie zbierać. I zrobiłam z nich ciasto, które zauroczyło mnie na tym blogu, zrobiłam je więc po swojemu i był to strzał w dziesiątkę. Kokos i jagody pasują idealnie. Może nie prezentuje się wystrzałowo, ale bardzo mi smakowało, mimo, że jestem zwoleniczką 'mokrych' wypieków. 
Zapraszam! 
Składniki na ciasto: (tortownica 18cm)
250ml jagód 
50ml syropu z czarnego bzu


80g wiórków kokosowych
120g mąki pszennej
80g masła
110g cukru
2 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki syropu z czarnego bzu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
2. W garnuszku roztopić masło i ostudzić.
3. Zmiksować jajka z cukrem na jasną masę.
4. Dodać masło i syrop.
5. Przesiać mąkę z proszkiem do składników i połączyć z resztą składników.
6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Zmieszać jagody z syropem i przełożyć na dno formy.
8. Na to po łyżce nakładać ciasto, a następnie gdy przelejemy całość, wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. (Do 'suchego patyczka')
9. Ostudzić ciasto i przełożyć na talerz, aby dno ciasta stanowiło teraz jego wierzch. 
10. Posypać świeżymi jagodami lub posypać cukrem pudrem i podawać. 
Smacznego! : )




20 komentarzy:

  1. Uwielbiam zbierać jagody tak jak Ty! Ale potem doczyścić ręce i...buzie od podjadania jest ciężko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jagody uwielbiam, są zdecydowanymi faworytami wśród owoców lata, ale nie mogę powiedzieć, że są moimi ulubionymi, bo, jak pomyślę o malinach, brzoskwiniach, morelach...; D Po prostu nie umiem się zdecydować; D
    A ciacho dla mnie na pewno byłoby pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wygląda wystrzałowo...? Wygląda ślicznie :))......moja galette to dopiero urodą nie grzeszy ale ważne że smakuje :))) Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przecudownie!
    I zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne ciasto! z jagodami szczególnie dobrze komponuje się kokos :) może by tak kawałek dla mnie? do niedzielnej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z jagodami :) a to wygląda rewelacyjnie.
    Koniecznie zapisuje przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ono cudownie wygląda i jeszcze te kwiaty chabrowe... :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wygląda, pełno fioletowych kuleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wygląda wysmienicie...ja dopiero wróciłam z urlopu,ale chetnie pobiegnę na ryneczek w poszukiwaniu kończących sie jagód-by wypróbować Twój przepis
    >buziaki<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody się już u Ciebie kończą? :( U mnie jest ich w lesie jeszcze sporo. Zachęcam do wypróbowania tego ciasta. :)

      Usuń
  11. Hm, a może by takie z borówkami.. ślicznie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie mi wstyd bo nie zdążyłam na konkurs, ale służbowy wyjazd itp itd. Następnym razem się poprawię, bo mam nadzieję, że będą jakieś następne razy?. Ciasto smakowite i piekne. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda kusząco, zapisze przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. o mamooo... ile borówek! <3 to jest raj a nie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne i tak pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pięknie ! Kokos i jagody wydają mi się świetnym połączeniem ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, ciasto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń