niedziela, 30 marca 2014

Krem z kalafiora

Na dworze pięknie. Dużo słońca, spacerów zdecydowanie dobrze na mnie wpływa. Radość, optymizm i więcej energi do prowadzenia tej strony. Przygotowalam już kilka smacznych wpisów, dzisiaj prosty krem z kalafiora podany z grzankami. Tak lubię.
Zapraszam!

Składniki na zupę:
0,5 l bulionu (lub rosołu)
450 g kalafiora
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła

1 kromka chleba razowego
1 łyżka oliwy

1. Kalafiora umyć, pokroić na mniejsze części.
2. Gotować w bulionie do miękkości.
3. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na maśle.
4. Dodać ząbek czosnku.
5. Przełożyć do garnka i zmiksować całość na gładki krem.
6. Dolać mleka, do konsystencji kremu.
7. Pokroić chleb w kostkę, uprażyć na suchej patelni, dolać oliwę i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
8. Podawać zupę z grzankami.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Zupy krem są wspaniałe! Z kalafiora jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. my też lubimy :) pyszna zupka

    OdpowiedzUsuń
  3. Każda zupa krem jest dla mnie...poza brokułem, ale i do niego się wolno przekonuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...ależ pyszności... kocham takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kremowe zupy, z kalafiora smakuje wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również przepadam za kremami, kalafiorowym też :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, mniam ja też bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. też ostatnio robiłam, ale na zielono z koperkiem!
    lubię takie zupy .... bardzo

    OdpowiedzUsuń