Takie tiramisu wymyśliłam sobie pewnego słodkiego poranka, kiedy w środku tygodnia z domu musiałam wyjść dopiero o dziesiątej. Poprosiłam o mascarpone, z zamiarem ciasta. Małe tiramisu, najlepiej z płatkami róży chciałam sobie jednak zrobić już dawno.Nie wytrzymałam, więc zrobiłam w wersji mini i zasmakowało mi bardzo. Takie śniadanie mogę jeść codziennie. (:
Zapraszam!
Składniki na 2 słoiczki tiramisu:
100g mascarpone
60ml śmietany kremówki
1 filiżanka kawy espresso
15 g cukru migdałowego
2 łyżeczki płatków róży w cukrze
2 łyżeczki płatków róży w cukrze
6 biszkoptów
2 łyżki kakao
1. Zmiksować mascarpone z kremówką na sztywną masę.
2. Dodać cukier migdałowy lub odrobinę olejku migdałowego i 2 łyżeczki cukru oraz płatki róży.
3. Zaparzyć espresso.
4. Maczać biszkopty i nałożyć po jednym do słoiczka.
5. Na to nałożyć warstwę mascarpone i posypać kakao.
6. Przykryć drugą warstwą biszkoptów i na to nałożyć resztę kremowej masy.
7. Posypać szczyptą kakao.
8. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin i podawać.
Smacznego!
No, no,no! Podoba mi się ta wersja ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Też chcę takie śniadanie : )
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! tak subtelnie i delikatnie! różany smak pewnie też wnosi ciekawy kontrast i to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, i tak pięknie podane;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawdziwa, różana pieszczota dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńMarteczko nie wątpię, że deser jest pyszny...ale ta Twoja łyżka jest rewelacyjna. :))
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Mniam... zjadłabym takie tiramisu :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym słoiczkiem. Takie cudo na wynos zawsze mile widziane. I piękna łyżeczka.
OdpowiedzUsuńRazem zawsze i wszędzie poprawią nastrój.
Wspaniale podane! :)
OdpowiedzUsuńtakie tiramisu to sama przyjemność:) wygląda bosko
OdpowiedzUsuń