poniedziałek, 26 października 2015

Zakręcony chlebek dyniowy z Nutellą

Po dwóch tygodniach niechlubnej przerwy witam Was pysznym ciastem na słodkie "Dzień dobry" :) Słoneczny, jesienny chlebek dodatkiem dyni hokkaido i Nutellą to wręcz idealne rozpoczęcie nadchodzącego tygodnia. Samo wyrabianie i pieczenia ciasta wprawia w pozytywny nastrój, a zapach wydobywający się z piekarnika podczas jego pieczenia z pewnością przyciągnie wszystkich do centrum domowego ogniska. :) Jednak warto chwilę zaczekać po upieczeniu z krojeniem - gdyż dopiero wtedy widoczne jest efektowne zwinięcie wypieku. A gdy już nieco ostygnie, stanie się jednym z czołowych dyniowych ciast - gdyż nie sposób go nie polubić. Puszyste ciasto drożdżowe z puree dyniowym wraz z czekoladowym kremem tworzy połączenie idealne. Tylko pomyślcie jak  smakuje lekko płynna jeszcze Nutella z miękkim środkiem ciasta i chrupiącą skórką... Bajka!
Polecam ten cudowny wypiek, to "must do" w dyniowym sezonie.
Zapraszam! :)


Przepis na keksówkę 13x30 cm
Składniki na zaczyn:
100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki

Składniki na ciasto:
500 g mąki tortowej
300 g dyniowego puree
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 jajko
100 g masła
100 ml mleka
5 łyżek drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Dodatkowo:
250 g Nutelli
1 żółtko
1 łyżka pestek dyni

1. Najpierw przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać w rondlu, zdjąć z ognia i przelać do miski.
2. Pokruszyć drożdże, dodać mąkę i cukier, zmieszać trzepaczką.
3. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
4.Mąkę przesiać do dużej miski razem z cukrem i solą.
5.Jajko ubić lekko trzepaczką, odstawić.
6. Masło roztopić w rondlu, ostudzić.
7. Puree połączyć z mlekiem oraz ostudzonym masłem, a następnie dodać do suchych składników w misie.
8. Dodać również zaczyn ciasta, jajko.
9. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
10. Włożyć do miski posypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
11. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
12. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt (krótszy bok ma być równy długości formy).
13. Ciasto posmarować Nutellą, zostawiając 2 cm brzegi.
14. Zwinąć w rulonik i przełożyć do formy zakończeniem do dołu.
15. W małej misce roztrzepać żółtko z łyżeczką cukru pudru i posmarować nim wierzch ciasta oraz posypać pestkami dyni.
16. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
17. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
18. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec przez  około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
19. Następnie wyjąć ciasto i ostudzić.
20. Podawać po ostudzeniu, a następnie przechowywać pod przykryciem folią w temperaturze pokojowe do 2 dni. /inspiracja przepisem od Pass the food
Smacznego! :)





10 komentarzy:

  1. ma świetny kolor! :) i do tego czekolada, po prostu rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny! Nie dość, że zakręcony, to jeszcze z nutellą i cudownym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i Nutella? Tak jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ten chlebek wygląda apetycznie<3 Od razu zjadłabym dwa kawałki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ niesamowicie wygląda! Piękny! <3

    OdpowiedzUsuń