poniedziałek, 5 października 2015

Czekośliwka z cynamonem

Najwyższy czas na przetwory śliwek! :) Gdyż trzeba przyznać, że nie ma nic lepszego niż rozkoszowanie się świeżym chrupiącym pieczywem z domową śliwkową Nutellą zimą, prawda? Jest to jednak dużo zdrowsza jej wersja - z dodatkiem miodu, naturalnego kakao oraz brązowego cukru i dużą ilością słodkich soczystych owoców. Chociaż z oryginalnej raczej zupełnie nie zrezygnuję warto przygotować tą czekośliwkę, gdyż jest po prostu przepyszna! Połączenie śliwek i czekolady jest idealne - lekka wytrawność czekolady dodaje charakteru owocom, a całość doprawiona szczyptą cynamonu smakuje wyjątkowo. Śmiało można ją porównać do znanej wszystkim śliwki w czekoladzie - smakuje niemal identycznie. Z pewnością będzie ona świetnym dodatkiem do naleśników, ciast czy jako smarowidło do pieczywa. Jestem nią oczarowana i coś czuję, że będę musiała zrobić następnym razem podwójną porcję. :)
Zapraszam! *.*


Przepis na 3 słoiczki
Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki płynnego miodu 
5 łyżek brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Śliwki pokroić w ćwiartkę, przełożyć do garnka z grubym dnem.
2. Gotować pod przykryciem wraz z miodem i cukrem przez około godzinę, mieszając co kilka minut, aby nie przywarły do garnka.
3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
4. Gdy śliwki się rozpadną dodać ją wraz z przesianym kakao.
5. Na wolnym ogniu gotować jeszcze przez około godzinę, mieszając co jakiś czas.
6. Słoiczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
7. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.
8. Gorące powidła zmiksować blenderem na gładką pastę.
9. Przelać przy pomocy lejka do słoiczków i mocno zakręcić.
10.Umieścić w szerokim garnku wypełnionym do połowy wodą i gotować przez 30 minut.
11. Następnie wyjąć, zostawić do wystudzenia i udekorować słoiczki naklejkami oraz narzutami na wieczko.
12. Schować do spiżarni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)



17 komentarzy:

  1. Też mam całą spiżarnię takich czekoladowych powideł! :D
    PS. Piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale za mną chodzi taka czekośliwka, tylko nie mogę się zebrać do jej zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mój przepis Cię zachęcił. :)

      Usuń
  3. co roku robię po kilka słoiczków ze śliwek i jeżyn:)
    powidła są pyszne i takich w sklepie sie nie znajdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - takie powidła są niepowtarzalne! :)

      Usuń
  4. Pycha! mam w planach, ale nigdy nie dodawałam cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie idealne! Nie ma to jak zestawienie śliwki i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ich spory zapas. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ich spory zapas. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam ich spory zapas. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. również ją uwielbiam <3 naaajlpesza <3 z kakao i cynamonem właśnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojacie! Czekośliwka brzmi nieźle. Do tego te obłędnie urocze słoiczki. Chcę je mieć!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Nie wiem czym sie bardziej zachwycac: czekosliwka czy zdjeciami :)

    OdpowiedzUsuń