Najwyższy czas na przetwory śliwek! :) Gdyż trzeba przyznać, że nie ma nic lepszego niż rozkoszowanie się świeżym chrupiącym pieczywem z domową śliwkową Nutellą zimą, prawda? Jest to jednak dużo zdrowsza jej wersja - z dodatkiem miodu, naturalnego kakao oraz brązowego cukru i dużą ilością słodkich soczystych owoców. Chociaż z oryginalnej raczej zupełnie nie zrezygnuję warto przygotować tą czekośliwkę, gdyż jest po prostu przepyszna! Połączenie śliwek i czekolady jest idealne - lekka wytrawność czekolady dodaje charakteru owocom, a całość doprawiona szczyptą cynamonu smakuje wyjątkowo. Śmiało można ją porównać do znanej wszystkim śliwki w czekoladzie - smakuje niemal identycznie. Z pewnością będzie ona świetnym dodatkiem do naleśników, ciast czy jako smarowidło do pieczywa. Jestem nią oczarowana i coś czuję, że będę musiała zrobić następnym razem podwójną porcję. :)
Zapraszam! *.*
Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki płynnego miodu
5 łyżek brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Śliwki pokroić w ćwiartkę, przełożyć do garnka z grubym dnem.
2. Gotować pod przykryciem wraz z miodem i cukrem przez około godzinę, mieszając co kilka minut, aby nie przywarły do garnka.
3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
4. Gdy śliwki się rozpadną dodać ją wraz z przesianym kakao.
5. Na wolnym ogniu gotować jeszcze przez około godzinę, mieszając co jakiś czas.
6. Słoiczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
7. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.
8. Gorące powidła zmiksować blenderem na gładką pastę.
9. Przelać przy pomocy lejka do słoiczków i mocno zakręcić.
10.Umieścić w szerokim garnku wypełnionym do połowy wodą i gotować przez 30 minut.
11. Następnie wyjąć, zostawić do wystudzenia i udekorować słoiczki naklejkami oraz narzutami na wieczko.
12. Schować do spiżarni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
4. Gdy śliwki się rozpadną dodać ją wraz z przesianym kakao.
5. Na wolnym ogniu gotować jeszcze przez około godzinę, mieszając co jakiś czas.
6. Słoiczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
7. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.
8. Gorące powidła zmiksować blenderem na gładką pastę.
9. Przelać przy pomocy lejka do słoiczków i mocno zakręcić.
10.Umieścić w szerokim garnku wypełnionym do połowy wodą i gotować przez 30 minut.
11. Następnie wyjąć, zostawić do wystudzenia i udekorować słoiczki naklejkami oraz narzutami na wieczko.
12. Schować do spiżarni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Ależ on musi być pyszny!<3
OdpowiedzUsuńTeż mam całą spiżarnię takich czekoladowych powideł! :D
OdpowiedzUsuńPS. Piękne zdjęcia <3
Dziękuję! :)
UsuńAle za mną chodzi taka czekośliwka, tylko nie mogę się zebrać do jej zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mój przepis Cię zachęcił. :)
UsuńMmm musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńco roku robię po kilka słoiczków ze śliwek i jeżyn:)
OdpowiedzUsuńpowidła są pyszne i takich w sklepie sie nie znajdzie:)
Dokładnie - takie powidła są niepowtarzalne! :)
UsuńPycha! mam w planach, ale nigdy nie dodawałam cynamonu
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do zrealizowania :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne! Nie ma to jak zestawienie śliwki i czekolady :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ich spory zapas. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ich spory zapas. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ich spory zapas. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńrównież ją uwielbiam <3 naaajlpesza <3 z kakao i cynamonem właśnie!
OdpowiedzUsuńOjacie! Czekośliwka brzmi nieźle. Do tego te obłędnie urocze słoiczki. Chcę je mieć!!
OdpowiedzUsuńPycha! Nie wiem czym sie bardziej zachwycac: czekosliwka czy zdjeciami :)
OdpowiedzUsuń