Witam w ten piękny, lecz pochmurny dzień. Piękny, rzecz jasna dlatego, że właśnie dziś rozpoczynają się upragnione i długo wyczekiwane wakacje. :) Choć patrząc za okno wcale nie przychodzi na myśl błogi odpoczynek na świeżym powietrzu, kąpiel w morzu i wygrzewanie się na słońcu, istnieją jednak niezbite dowody, że właśnie rozpoczęła się najpiękniejsza pora roku! Najlepsze truskawki, jagody, maliny; długie, niekończące się dni, wyjazdy za miasto i jedzenie lodów na molo. A w pierwszy dzień wakacji nie ma nic lepszego niż cudowne, puchate ciasto drożdżowe z szklanką zimnego mleka lub kompotu truskawkowo -rabarbarowego. Idealne na każdą okazję, letnie i puszyste - najlepsze. Pewnie najlepszy drożdżowiec jaki upiekłam do tej pory, a z pewnością najbardziej wyrośnięty. :D Hojnie posypany chrupiącą kruszonką, z wspaniałymi letnimi owocami. Nic dodać, nic ująć.
Zapraszam! *.*
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
125 g masła
160 g drobnego cukru
skórka z 1/3 cytryny
skórka z 1/3 cytryny
125 ml ciepłego mleka
Składniki na zaczyn:
Składniki na zaczyn:
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru z wanilią
35 g świeżych drożdży
Składniki na kruszonkę:
120 g mąki pszennej
80 g cukru z wanilią
70 g masła
2 łodygi rabarbaru
ok. 200 g truskawek
2 łodygi rabarbaru
ok. 200 g truskawek
1. Śmietanę przełożyć do miski i dodać łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże.
2. Pomieszać zaczyn łyżką do połączenia, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
3. Jajka utrzeć z cukrem i odstawić.
4. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajka.
5. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić, po czym dodać do mleka.
6. Do miski dodać zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem, skórkę z cytryny i zagnieść gładkie ciasto.
7. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na stolnicy, po czym przełożyć do miski posmarowanej odrobiną masła i wstawić do lodówki na 3 godziny.
8. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, ponownie zagnieść je ręcznie i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
9. Dno formy do ciasta (o wymiarach 24x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
10. Rozwałkować delikatnie ciasto i przełożyć je do formy.
11. W tym czasie przygotować kruszonkę - do miski przesiać mąkę, dodać cukry oraz pokrojone w kostkę masło.
12. Ucierać ręcznie, do uzyskania okruchów i włożyć otrzymaną kruszonkę do lodówki na godzinę.
13. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
14. Posypać truskawkami i rabarbarem ciasto, aby wypełniły niemal całą jego powierzchnię.
15. Na wierzch nałożyć warstwę kruszonki i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
16. Zostawić na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym zaczekać, aż lekko ostygnie.
17. Podawać od razu lub przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem do 3 dni. / inspiracja
3. Jajka utrzeć z cukrem i odstawić.
4. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajka.
5. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić, po czym dodać do mleka.
6. Do miski dodać zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem, skórkę z cytryny i zagnieść gładkie ciasto.
7. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na stolnicy, po czym przełożyć do miski posmarowanej odrobiną masła i wstawić do lodówki na 3 godziny.
8. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, ponownie zagnieść je ręcznie i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
9. Dno formy do ciasta (o wymiarach 24x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
10. Rozwałkować delikatnie ciasto i przełożyć je do formy.
11. W tym czasie przygotować kruszonkę - do miski przesiać mąkę, dodać cukry oraz pokrojone w kostkę masło.
12. Ucierać ręcznie, do uzyskania okruchów i włożyć otrzymaną kruszonkę do lodówki na godzinę.
13. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
14. Posypać truskawkami i rabarbarem ciasto, aby wypełniły niemal całą jego powierzchnię.
15. Na wierzch nałożyć warstwę kruszonki i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
16. Zostawić na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym zaczekać, aż lekko ostygnie.
17. Podawać od razu lub przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem do 3 dni. / inspiracja
Smacznego! :)
Śliczna drożdżówka, też piekłam ostatnio. A gość uroczy, pozdrawiam serdecznie:*
OdpowiedzUsuńMarteczko drożdżówka udana wręcz wzorowa, a gość....przeuroczy :)
OdpowiedzUsuńAch, taka pyszna, letnia klasyka<3
OdpowiedzUsuńPyszna i ten jeżyk słodziak kolczasty.
OdpowiedzUsuńNic tylko zabierać się za pieczenie:)wielką ochotę mam na Twoje ciasto:)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane ciasto, drożdżowe, maślane, z owocami, coś cudownego :-)
OdpowiedzUsuńW czerwcu taka drożdżówka jest obowiązkowa!
OdpowiedzUsuńJeż <3 Uwielbiam je, są takie słodkie! ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z truskawkami i kruszonką? Obowiązek lata!
Wspaniałe wakacyjne ciasto!
OdpowiedzUsuńWspaniała drożdżówka. Zjadłabym z chęcią kawałek lub dwa :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała drożdżówka. Zjadłabym z chęcią kawałek lub dwa :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała drożdżówka. Zjadłabym z chęcią kawałek lub dwa :-)
OdpowiedzUsuńtakie ciacha najlepiej smakują latem:)
OdpowiedzUsuńNa drożdżówkę zawsze jestem chętna :D Wspaniale ci wyszła!
OdpowiedzUsuńOj tak, też uwielbiam ten czas i letnie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczne lekkie ciasto z sezonowymi owocami :) To lubię :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka jak marzenie <3
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest ciasto drożdżowe, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń