Pamiętacie, że jutro Dzień Ojca?! :) Z tej okazji oczywiście miło jest zaskoczyć swojego Tatę jakąś słodką niespodzianką. U mnie będzie to lekki tort z kajmakiem, truskawkami i śmietankowym kremem. Prosty, niewymuszony o bardzo puszystej konsystencji... z uroczą dekoracją w serduszka, które włożyliśmy w przygotowanie tego tortu dla Kochanego Taty. Tym razem w miejsce tradycyjnego biszkoptu użyłam tego na samych białkach, tzw. angel food cake i jestem nim po prostu zauroczona. Nie wiem z czego to wynika, ale jest on dużo bardziej puszysty, miękki i ładnie wyrasta, a ponadto ma taki śliczny biały kolor, moim zdaniem też lepiej smakuje. :) Poza tym krówka idealnie łączy się ze śmietaną i truskawkami..i tworzy niebiański, cudownie wyważony smakowo torcik. Myślę, że każdy Tato byłby zadowolony! :D
Zapraszam! *.*
Zapraszam! *.*
1 szklanka białek (ok. 6-7 sztuk)
160 g mąki
220 g drobnego cukru
szczypta soli
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
200 g masy krówkowej
160 g dżemu truskawkowego
300 g świeżych truskawek
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni (najlepiej góra-dół).
2. Białka umieścić w dużej misce z szczyptą soli i ubijać do uzyskania sztywnej, gęstej piany.
3. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 150 g cukru w 5 partiach, po każdej dokładnie miksując.
4. Wtedy dodać resztę cukru i zmiejszając obroty misera dodać stopniowo mąkę.
5. Dalej mieszać już jedynie łyżką, aby nie zniszczyć piany.
6. Dno do pieczenia o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do wypieków, a boki zostawić.
7. Przełożyć ciasto do formy i wierzch delikatnie wygładzić łyżką, aby równomiernie wyrosło.
8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku wypieczone - jeśli nie to dopiec jeszcze przez 10 minut.
9. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
10. Gdy ciasto już dobrze wystygnie, obkroić je wokół formy i obrócić na drugą stonę pozbywając się papieru.
11. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
12. Do małej miski wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać łyżkę cukru, rumu oraz 4 łyżki ciepłej wody, odstawić.
13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem.
14. Na paterze ustawić pierwszy blat ciasta, nasączyć go ponczem, a następnie rozprowadzić na nim 100 g masy krówkowej.
15. Następnie ułożyć plasterki truskawek i przykryć je 1/5 kremu.
16. Nałożyć następny blat i postępować analogicznie, jedynie masę krówkową zmieniając na dżem truskawowy.
17. Blat trzeci po nasączeniu posmarować kajmakiem, pokryć plasterkami truskawek i przykryć kremem.
18. Nałożyć ostatni blat ciasta na wierzchu tortu, nasączyć i rozprowadzić na nim pozostały krem- wierzch oraz boki.
19. Pozostałe truskawki pokroić na 5mm plasterki i wycinać z nich serduszka.
20. Obłożyć nimi boki tortu, a wierzch udekorować wedle własnego uznania.
21. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. / inspiracja tu
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni (najlepiej góra-dół).
2. Białka umieścić w dużej misce z szczyptą soli i ubijać do uzyskania sztywnej, gęstej piany.
3. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 150 g cukru w 5 partiach, po każdej dokładnie miksując.
4. Wtedy dodać resztę cukru i zmiejszając obroty misera dodać stopniowo mąkę.
5. Dalej mieszać już jedynie łyżką, aby nie zniszczyć piany.
6. Dno do pieczenia o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do wypieków, a boki zostawić.
7. Przełożyć ciasto do formy i wierzch delikatnie wygładzić łyżką, aby równomiernie wyrosło.
8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku wypieczone - jeśli nie to dopiec jeszcze przez 10 minut.
9. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
10. Gdy ciasto już dobrze wystygnie, obkroić je wokół formy i obrócić na drugą stonę pozbywając się papieru.
11. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
12. Do małej miski wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać łyżkę cukru, rumu oraz 4 łyżki ciepłej wody, odstawić.
13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem.
14. Na paterze ustawić pierwszy blat ciasta, nasączyć go ponczem, a następnie rozprowadzić na nim 100 g masy krówkowej.
15. Następnie ułożyć plasterki truskawek i przykryć je 1/5 kremu.
16. Nałożyć następny blat i postępować analogicznie, jedynie masę krówkową zmieniając na dżem truskawowy.
17. Blat trzeci po nasączeniu posmarować kajmakiem, pokryć plasterkami truskawek i przykryć kremem.
18. Nałożyć ostatni blat ciasta na wierzchu tortu, nasączyć i rozprowadzić na nim pozostały krem- wierzch oraz boki.
19. Pozostałe truskawki pokroić na 5mm plasterki i wycinać z nich serduszka.
20. Obłożyć nimi boki tortu, a wierzch udekorować wedle własnego uznania.
21. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. / inspiracja tu
cudo! pieknie wyglada ;D
OdpowiedzUsuńKażdy tata byłby zachwycony :) Piękny tort :)
OdpowiedzUsuńja zamierzam jutro z samego rana upiec ulubione muffinki mojego taty - bananowe z czekoladą i masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda nieziemsko! jestem pewna, że obdarowany będzie w siódmym niebie :)
Fantastyczny!!! Tata musiał być szczęśliwy :)
OdpowiedzUsuńTen tata to ma z Tobą dobrze ;)
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńwe wspaniałą kreację "ubrałaś" swój torcik:)
OdpowiedzUsuńUroczy tort, a te wąsy sprawiają że prezentuje się dostojnie. Z tym biszkoptem na białkach masz racje jest on rewelacyjny, mi pięknie wyrósł tylko raz ale sie nie poddaje :) może jeszcze kiedyś się uda.
OdpowiedzUsuńCudowny gest z Twojej strony! Ja bym się chyba wzruszyła z takiego pięknego prezentu :)
OdpowiedzUsuńNa tort nie mogę się napatrzeć jest piękny ;))
OdpowiedzUsuńKażdy tata byłby zachwycony!: )
OdpowiedzUsuńcudny, tata musiał być zadowolony!
OdpowiedzUsuń