środa, 10 grudnia 2014

Sernik z bezą i pomarańczą na spodzie brownie

Przygotowania do świąt idą pełną parą- świąteczne ciasteczka i pierniczki już upieczone, za tydzień już Wigilia klasowa.. Ten rok zleciał jakoś podejrzanie szybko, nie sądzicie? :c Ale przejdźmy do ciasta, ten sernik idealnie pasuje do świątecznego klimatu. Nie wiem jak Wy, ale ja już mam kadydata do świątecznego stołu, bo okazał się po prostu fantastyczny w smaku. Mój kochany Brat stwierdził, że wyjątkowo mi wyszedł, nie żeby inne nie były pyszne, ale wiecie o o chodzi. : ) I mówiac szczerze miał chyba racje, bo dawno nie jadłam tak dobrego ciasta. Gorąco polecam! 
Zapraszam!
Składniki na spód:
1 jajko
40g mąki
70g gorzkiej czekolady
50g brązowego cukru
50g masła
2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Składniki na masę serową:
750 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
3 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
łyżeczka skórki z cytryny
puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki budyniu śmietankowego

Składniki na bezę: 
1 szklanka cukru pudru
2 białka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
kilka orzechów włoskich do dekoracji
słoiczek dżemu pomarańczowego z skórką

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Masło rozpuścić z czekoladą i ostudzić.
3. Jajko wymieszać z cukrem i mąką oraz przyprawą i połączyć z czekoladową masą.
4. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę.
5. Podpiekać spód przez 10 minut.
6. W tym czasie przygotować masę: twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym, mascarpone i kremówką.
7. Dodać po jednym jajku mieszając jedynie do połączenia składników.
8. Dodać skórki cytrusów i cukier waniliowy.
9. Na podpieczony spód przelać masę sernikową i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni.
10. Piec przez godzinę i 20 minut.
11. Pod koniec pieczenia przygotować bezę: ubić na sztywną pianę białka z szczyptą soli.
12. Dodać cukier i miksować do uzyskania sztywnej, lśniącej masy.
13. Wyjąć sernik z piekarnika i posmarować dżemem pomarańczowym, przełożyć bezę i posypać orzechami na wierzchu.
14. Piec przez godzinę w 100 stopniach, następnie wyłączyć piekarnik i ostudzić.
15. Podawać najlepiej po dniu chłodzenia w lodówce. /inspiracja od Kwestii Smaku
Smacznego! *.*



10 komentarzy: