sobota, 20 grudnia 2014

Krem pierniczkowy Speculoos

Hej! Ja wigilię klasową miałam dopiero dzisiaj i muszę przyznać, że była bardzo udana. Klasa w życzliwej atmosferze, prezenty, a przede wszystim plusem było, że mogłam coś od siebie przygotować pysznego. :)Zrobiłam więc sernik oreo i ciasta mocno czekoladowe z masłem orzechowym.Podobno im smakowało. :)A dzisiaj mam jeszcze pyszny krem z ciasteczek korzennych, który z pewnością osłodzi nie jeden świąteczny (i nie tylko) poranek. Możnago stosować do czego dusza zapragnie: trufelek, jako krem do muffinek, naleśników, sernika, jako smarowidło do pieczywa lub...Możliwości jest sporo, pewne jest jednak, że warto go zrobić, bo jest po prostu pyszny. Nawet wyjadany prosto ze słoika. 
Zapraszam!
Składniki na 1 słoik kremu:
150g ciasteczek korzennych Speculoos
30g masła
2 łyżki miodu
30g cukru brązowego
110ml mleka
80g białej czekolady
łyżeczka przyprawy piernikowej

1. Zblendować  malakserze ciasteczka na drobny pył.
2. Rozpuścić w garnuszku miód, masło, miód i przyprawę.
3. Rozpuścić również czekoladę z kąpieli wodnej.
4. Połączyć razem wszystkie składniki i zmiksować.
5. Dodać mleko i wymieszać.
6. Przełożyć do słoika, zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego! :)



10 komentarzy:

  1. Poproszę taki! :) Uwielbiam te ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak on jest zdecydowanie pyszny<3

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam, chciałabym dostać taki słodki prezent pod choinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda wspaniale, a ja nigdy nie robiła. ;)
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, krem warto spróbować! :)
      Tobie również magicznych i rodzinnych świąt!

      Usuń
  6. Wesołych i spokojnych Świąt, buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ciastka podbiły nasze serca! Krem na pewno jest jeszcze lepszy, ale jakoś nigdy nie ma już wystarczającej ilości ciastek aby go wykonać xD

    OdpowiedzUsuń