poniedziałek, 29 lipca 2013

Razowa szarlotka z kruszonką i śmietaną

Zapachniało jesienią chociaż mamy środek lata. Nie, nie pomyliły mi się pory roku. Mam jednak mus, jabłkowy,  który trzeba jak najszybciej wykorzystać. Przed tym kiedy w ogrodzie pojawią się świeże owoce.Bynajmniej, wcale to nie jest powodem do zmartwienia. Mam już kilka pomysłów na wypieki z jego udziałem. Jednym z nich jest prosta szarlotka, przyprawiona cynamonem i imbirem, tak jak lubię. 
Zapraszam!


Składniki na ciasto:
150g mąki pełnoziarnistej pszennej
80g masła
1 małe jajko
3 łyżki cukru pudru lub brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
esencja waniliowa
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru

Składniki na kruszonkę:
25g masła
20g cukru waniliowego
50g mąki

dodatkowo: słoiczek musu jabłkowego

1. Zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
3. Przygotować formę do pieczenia: wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej.
4. Pokroić ciasto w plastry i nanieść je na blaszkę, wyłożyć spód i brzegi.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 na 10-15 minut.
6. Podpieczony spód posmarować solidną porcją jabPłkowego musu.
7.Przygotować kruszonkę: w misce zmieszać ręką pokrojone w kostkę masło, mąkę i cukier.
8. Uzyskać zwartą posypkę.
9. Pokruszyć ją na cieście.
10. Ciasto piec jeszcze przez 20 minut.

Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Razowa szarlotka... Pyszna! Kiedyś robiłam bardzo podobną i powiem szczerze, że jest niepowtarzalna, bardzo smaczna :) http://kulinarnyzenit.blogspot.com/2013/05/szarlotka-razowa-ze-sonecznikiem-i.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! To jest dopiero razowa szarlotka. Tyle zdrowych składników! : )

      Usuń
  2. świetna szarlotka, już dawno takiej nie jadłam. przepyszna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten dodatek mąki razowej-lubię ją bardzo :)
    Aj tam-szarlotka jest pycha o każdej porze roku ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na wykorzystanie razowej mąki! a sama szarlotka wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszna :) pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń