niedziela, 21 lipca 2013

Waniliowy sernik z owocami

Wreszcie piękna, upalna pogoda, chce się żyć! 
Letnie owoce wykorzystuję do pysznego, waniliowego sernika. Kolejny przejaw sernikowej mani. Wersja błyskawiczna, z użyciem herbatników świetnie skraca czas oczekiwania na wypiek! 
Zapraszam!


Składniki na spód:
12 herbatników
masło
bułka tarta

1. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej.
2. Ułożyć herbatniki na spodzie formy oraz na brzegach.

Składniki na masę:
1 kg sera białego mielonego
4 jajka 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru
20g cukru waniliowego
esencja waniliowa

i 125g owoców, u mnie maliny, czarne porzeczki i borówki

1. Zmiksować ser z cukrem i esencją waniliową.
2. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszać.
3. Pod koniec nałożyć mąkę i zmieszać do połączenia składników.
4. Przelać ciasto na podpieczony spód, posypać owocami..
5. Piec w 150 stopniach przez 45 minut.
6. Po upływie czasu uchylić delikatnie drzwi piekarnika i zostawić do ostudzenia.
7. Przechowywać w lodówce lub podawać ciepły posypany cukrem pudrem. 
Smacznego!




Wakacyjne pozdrowienia! : )

6 komentarzy:

  1. bardzo podoba mi się ten spód z herbatników! muszę zapożyczyć

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie on wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, zjadłoby się taki pyszny serniczek ;) pewnie w najbliższym czasie go zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudownie wygląda... Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale śliczne zdjęcia :) O cud-miód serniku nawet nie wspomnę, heh

    OdpowiedzUsuń