Zapachniało jesienią chociaż mamy środek lata. Nie, nie pomyliły mi się pory roku. Mam jednak mus, jabłkowy, który trzeba jak najszybciej wykorzystać. Przed tym kiedy w ogrodzie pojawią się świeże owoce.Bynajmniej, wcale to nie jest powodem do zmartwienia. Mam już kilka pomysłów na wypieki z jego udziałem. Jednym z nich jest prosta szarlotka, przyprawiona cynamonem i imbirem, tak jak lubię.
Składniki na ciasto:
150g mąki pełnoziarnistej pszennej
80g masła
1 małe jajko
3 łyżki cukru pudru lub brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
esencja waniliowa
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
Składniki na kruszonkę:
25g masła
20g cukru waniliowego
50g mąki
dodatkowo: słoiczek musu jabłkowego
Składniki na kruszonkę:
25g masła
20g cukru waniliowego
50g mąki
dodatkowo: słoiczek musu jabłkowego
1. Zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
3. Przygotować formę do pieczenia: wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej.
4. Pokroić ciasto w plastry i nanieść je na blaszkę, wyłożyć spód i brzegi.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 na 10-15 minut.
Razowa szarlotka... Pyszna! Kiedyś robiłam bardzo podobną i powiem szczerze, że jest niepowtarzalna, bardzo smaczna :) http://kulinarnyzenit.blogspot.com/2013/05/szarlotka-razowa-ze-sonecznikiem-i.html
OdpowiedzUsuńO! To jest dopiero razowa szarlotka. Tyle zdrowych składników! : )
Usuńświetna szarlotka, już dawno takiej nie jadłam. przepyszna ! :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten dodatek mąki razowej-lubię ją bardzo :)
OdpowiedzUsuńAj tam-szarlotka jest pycha o każdej porze roku ;D
świetny pomysł na wykorzystanie razowej mąki! a sama szarlotka wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńprzepyszna :) pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń