wtorek, 23 lipca 2013

Lody bazyliowe

Mam tak, że ulubione desery, serniki i lody uwielbiam przerabiać na tysiące smaków. Próbuję różne wersje, odkrywam coraz ciekawsze połączenia. 
Tak właśnie było z tymi lodami, od razu jak dowiedziałam się o ich istnieniu, wiedziałam, że muszę je spróbować. Bazyliowe? To dopiero dziwny pomysł. .Okazuje się, że wcale nie, były bardzo dobre i orzeźwiające, podobnie jak lody marchewkowe, które też mam w planach.Bo lody to jedynie szablon deseru, który można niezwykle pomysłowo wykończyć. 
Zapraszam!
Składniki :
300ml mleka
100ml śmietanki kremówki
60g cukru
szczypta imbiru
sok z 1/2 cytryny
25g liści bazyli

1. Zagotować mleko z cukrem, dodać śmietankę.
2. Zostawić na średnim ogniu, przełożyć resztę składników i zmiksować na gładką masę.
3. Gotować do wrzenia mleka, a następnie zdjąć i przelać do pojemnika.
4. Ostudzić i zamknąć szczelnie.
5. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
6. Potem zmiksować jeszcze raz blenderem.
7. Powtórzyć czynność co kilka godzin 2-3 razy.
8. Gotowe lody podawać następnego dnia.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bazyliowych, jak i marchewkowych, nigdy nie jadłam, ale chętnie bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł! nie jadłam nigdy takich...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie zielone:) Kradnę przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bazyliowe lody?
    Ależ to brzmi :D ale wyglądają nieziemsko, na takie chłodząceee <3

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentują się świetnie, ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować :) Tylko poczekam aż mi bazylia więcej listków wypuści... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! :) radzę od razu z podwójniej porcji. C:

      Usuń