poniedziałek, 3 czerwca 2013

Rogaliki po raz drugi

Na samym początku przepraszam, jak ktoś nie mógł znaleźć mojego bloga w sieci.. od dziś jego adres jest ujednolicony z nazwą bloga, co na dłuższą metę jest lepszym rozwiązaniem.
http://tajnikismaku.blogspot.com/
Rogaliki po raz kolejny pojawiają się na blogu. Są inne, inaczej zwijane, smaczniejsze i lepiej się prezentują. 
Z ostatnim domowym dżemem jaki udało znaleźć się w domu.


Składniki na blaszkę rogalików:
250g mąki
2 jajka
80 g cukru
120 ml mleka
60 g masła
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny

+ mały słoiczek dżemu, gorąca woda i cukier puder na lukier

1. Masło rozpuścić w rondelku.
2. Zmieszać wszystkie składniki ciasta i delikatnie dodać ostudzone masło.
3. Z gęstej masy wyrobić kulkę (można pomóc sobie mąką).
4. Rozwałkować ciasto, utowrzyć z niego koło.
5. Podzielić je jak kawałki pizzy (zdjęcie niżej) i nakładać na środek każdego małą łyżeczkę dżemu.
6. Zwijać od zewnętrznej strony, można też posmarować białkiem, aby się ładnie błyszczały.
7. Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec w 180 stopniach do zarumienienia rogalików, ok. 25 minut.
9. Przygotować lukier.
10. Polać nim rogaliki i podawać.
Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Mama zawsze takie kupuje w piekarni. Musze ją zaskoczyć, i upiec takie. Zpraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rumiaaaane :D Kiedyś, dawno dawno, robiłam podobne rogaliki z ciasta francuskiego. Jakieś wybitne w smaku nie były, więc nigdy do nich powtórnie nie wróciłam ;)

    Trzeba będzie skorzystać z Twojego przepisu... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co Marteczko....mignęły mi te Twoje rogaliki na G+ i myślałam, że to jakieś...owoce morza, a fuj. Ale jak się na chwilę zatrzymałam widzę że to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ja niedawno robiłam nadziewane manną i kakao...mam foty...ale nie ma kiedy wstawić. Miłego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha. : ) Owoce morza! - to mnie Pani rozbawiła.
      Pozdrawiam. : - )

      Usuń
  4. urocze rogaliki, pyszne do popołudniowej kawki :) mam taki sam talerzyk- ten mniejszy :) zapraszam do mnie po nominację Liebster blog: http://pysznekaprysy.blogspot.com/2013/06/nominajcja-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń