Nie wiedziałam co mnie podkusiło, żeby prosić Tatę o kupienie tego właśnie owocu. Teraz wiem, że była to zwykła pomyłka, ale mimo tego wiedziałam, że coś z niego dobrego wyjdzie.
Więc?
Cóż można zrobić z tego żółtawego, wodnistego, przypominającego w środku ogórka owoca? Nie za bardzo pasował mi w cieście, deserze czy innej słodkości, dlatego postanowiłam zrobić z niego lody. Znów wynik eksperymentu, jak ostatnio większość w moim wydaniu. Nie przepadam za tropikalnymi smakami. Mimo to lody zjadłam ze smakiem, bo były naprawdę dobre!
Zachęcam do wypróbowania - bez maszyny do lodów mogą wyjść bardzo pyszne i kremowe!
Zachęcam do wypróbowania - bez maszyny do lodów mogą wyjść bardzo pyszne i kremowe!
Składniki:
1 duży melon miodowy (żółty)
5 łyżek brązowego cukru
cukier waniliowy
400 ml śmietanki kremówki
sok z 1 cytryny (lub więcej)
1. Obrać melona, usunąć z środka pestki i wydrążyć miąsz.
2. Miąsz z cukrem zmiksować na gładkie puree.
3. Wkropić sok cytrynowy.
3. Wkropić sok cytrynowy.
Jutro rano lece po melona ! ;)) zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na melona :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowity przepis, ślinka cieknie od samego patrzenia na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
kuchnia-suflera.blogspot.com
Normalnie pociekła mi ślinka. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńOj musiały byc pyszne! Uwielbiam ten orzeźwiający smak :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z lodami, bo za samym melonem też nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńCześć, dzisiaj zawitam tutaj trochę nie na temat, ale myślę, że jakoś mi wybaczysz ;) Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog, a pod tym linkiem http://bulkubulku.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html znajdziesz listę pytań dla siebie. Dobrej zabawy i buziaki :)
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za melonem - ale Tobie udało się coś z niego zrobić :)
OdpowiedzUsuńnie ma cukru waniliowego, jest wanilinowy. ;)
OdpowiedzUsuńcukier waniliowy można sobie samemu zrobić, wanilię wydrążyć, do słoiczka razem z cukrem i jest mniam, mniam...
OdpowiedzUsuń