sobota, 15 czerwca 2013

Malinowa Pavlova

Pavlova - ta beza podbiła moje serce zdecydowanie! Nie jest wysuszona, jak inne bezowe wypieki, a w środku piankowej konsystencji, aksamitna, pyszna! Cieszę się, że zrobiłam ją po raz kolejny, po raz kolejny zasmakowała, jeszcze bardziej. Tym razem w nieco większej wersji, na przyjęcie. Zachęcam do wypróbowania! 


Składniki na jedną dużą bezę (o średnicy 26cm):
6 białek
320g cukru
15g cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczka octu winnego
szczypta soli



1. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2.Kiedy będzie już prawie ubita, dodawać stopniowo cukier, po każdym dodaniu dokładnie mieszać.
3. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Beza musi być cały czas sztywna, nie można też za długo miksować, żeby nie stała się znów lejąca!
4. Narysować na papierze do pieczenia okrąg o średnicy 26 cm.
5. Nastawić temperaturę w piekarniku na 150 stopni.
6. Przełożyć bezę łyżką na narysowany okrąg, na brzegach zrobić zawijasy łyżką.
7. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 130 stopni i piec przez 50 minut.
8. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarniki i zostawić w nim bezę na kilka godzin.

Na wierzch:
250ml śmietanki kremówki
125g świeżych malin
9. Ubić śmietankę z 2 łyżkami cukru pudru.
10. Posmarować bezę delikatnie dżemem malinowym, na to nałożyć śmietanę.
11. Udekorować ją malinami i listkami mięty i od razu podawać.

Smacznego! : - ) 






Pozdrawiam! : ) 

6 komentarzy:

  1. O rany, wygląda wspaniale.. i ten kontrast kolorów! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maliny, piękne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna!!!!!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie ci wyszła! A jak ładnie udekorowałaś, cieszy już oko, a co dopiero podniebienie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marteczko...ciasto prezentuje się znakomicie, pewnie tak samo smakuje. Gratuluję wypieku. :)

    OdpowiedzUsuń