środa, 26 czerwca 2013

Dżem truskawkowy

Ostatnie zakończenie roku w szkole - powód do śmiechu czy płaczu? 
Trudno będzie się rozstać. Bardzo.

Nie narzekam na brak zajęć związanych właśnie z zakończeniem, do tego problemy techniczne i nie ma mnie niestety prawie cały miesiąc na blogowej sferze. Tym razem zapraszam na dżem truskawkowy, w którego warto się zaopatrzyć na czas, gdy świeżych owoców nie będzie już z nami. 
Do dzieła!


Składniki (na 6 małych słoiczków)
1 kg truskawek
200 g cukru
2 łyżki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
15 g cukru waniliowego

1. Zagotować w dużym garnku truskawki z żelatyną.
2. Stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny. 
3. Zostawić na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszać.
5. Gdy wszystko będzie się już gotować, przelewać lejkiem dżem do słoiczków, zamknąć mocno i obrócić do góry dnem. 
6. Sprawdzić, czy wszystkie słoiki są zassane i odstawić.

                                                                       Smacznego! : - ) 





10 komentarzy:

  1. śliczne dżemiki, przyjemnie będzie je otwierać zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba tylko się powstrzymać, żeby wcześniej nie otwierać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne słoiczki :) aż szkoda otwierać, tak cieszą oko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój plan na dzisiaj to zrobienie dżemu truskawkowego :D a na bloga weszłam przypadkiem :P
    Bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam na bloga częściej. : D
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Dżem z pewnością wspaniały .. dołączam się do zachwytu nad słoiczkami! Uwielbiam te wiązania na pokrywkach :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. też dzisiaj robiłam, ale ty to zrobiłaś tak pięknie-te słoiczki wyglądają jak do sklepu! Cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi słoiczkami, to nie przesadzajmy. : )
      ale zawsze lepiej tak, niż nie zrobić na nich nic!

      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  7. ale bym chciała dostać taki truskawkowy słoiczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie prezentują się truskawkowe słoiczki. Muszę się w końcu zabrać za przetwory :)

    OdpowiedzUsuń