Składniki na kruchy spód:
250g masła
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
2. Przygotować dwie okrągłe średniej wielkości formy do pieczenia.
3. Wyłożyć ciasto na blachę: rozprowadzić na spodzie i po bokach, uprzednio wykładając formy papierem do pieczenia.
4. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę:
1kg twarogu sernikowego ( lub normalny twaróg zmielić trzykrotnie w tej samej ilości)
3 jajka
150g cukru
400 ml mleka
400 ml mleka
cukier waniliowy
budyń śmietankowy lub 1 łyżka skrobi
1 cytryna
1. Ubić jajka z cukrem.
2. Na tarce potrzeć skórkę z cytryny i dodać do ciasta.
3. Wycisnąć także z tej cytryny sok.
4. Dodać budyń lub skrobię oraz stopniowo dodawać twaróg, następnie mleko.
5. Zmiksować całość i przelać na przygotowane wcześniej ciasto.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Składniki na bezę:
3 białka (pozostałe po cieście kruchym)
100g cukru
aromat waniliowy
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1. Ubić białka z cukrem na gęstą puszystą masę.
2. Pod koniec ubijania dodać skrobię i aromat.
3. 15 minut przed końcem pieczenia rozprowadzić masę bezową po serniku i zostawić w piekarniku do upływu 45 minut.
4. Schłodzić przykryte ciasto w lodówce i podawać.
Smacznego! : ))
budyń śmietankowy lub 1 łyżka skrobi
1 cytryna
1. Ubić jajka z cukrem.
2. Na tarce potrzeć skórkę z cytryny i dodać do ciasta.
3. Wycisnąć także z tej cytryny sok.
4. Dodać budyń lub skrobię oraz stopniowo dodawać twaróg, następnie mleko.
5. Zmiksować całość i przelać na przygotowane wcześniej ciasto.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Składniki na bezę:
3 białka (pozostałe po cieście kruchym)
100g cukru
aromat waniliowy
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1. Ubić białka z cukrem na gęstą puszystą masę.
2. Pod koniec ubijania dodać skrobię i aromat.
3. 15 minut przed końcem pieczenia rozprowadzić masę bezową po serniku i zostawić w piekarniku do upływu 45 minut.
4. Schłodzić przykryte ciasto w lodówce i podawać.
mogę poprosić o kawałeczek? Uwielbiam serniki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRosa wyszła elegancka...moje gratulacje.:)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda idealnie:-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń