niedziela, 24 lutego 2013

Sernik z złotą rosą

Witam! Podobny sernik był już na blogu wcześniej, jednak wstawiam także przepis, ponieważ lekko go zmodyfikowałam.Ta wersja jest dla mnie najlepsza i często gości w naszym domu przy rodzinnych spotkaniach lub imprezach. A sam sernik wszystkim zawsze smakuje i ujmuje aksamitnym serkiem, kruchutkim ciastem i puszystą pianką. Najlepiej jeść go na drugi dzień, kiedy sernik jest schłodzony, a na wierzchu wytwarza się "złota rosa". Zapraszam:



Składniki na kruchy spód: 
250g masła
100g cukru
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
2. Przygotować dwie okrągłe średniej wielkości formy do pieczenia.
3. Wyłożyć ciasto na blachę: rozprowadzić na spodzie i po bokach, uprzednio wykładając formy papierem do pieczenia.
4. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:
1kg twarogu sernikowego ( lub normalny twaróg zmielić trzykrotnie w tej samej ilości)
3 jajka
150g cukru
400 ml mleka
cukier waniliowy
budyń śmietankowy lub 1 łyżka skrobi
1 cytryna

1. Ubić jajka z cukrem.
2. Na tarce potrzeć skórkę z cytryny i dodać do ciasta.
3. Wycisnąć także z tej cytryny sok.
4. Dodać budyń lub skrobię oraz stopniowo dodawać twaróg, następnie mleko.
5. Zmiksować całość i przelać na przygotowane wcześniej ciasto.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Składniki na bezę:
3 białka (pozostałe po cieście kruchym)
100g cukru
aromat waniliowy
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

1. Ubić białka z cukrem na gęstą puszystą masę.
2. Pod koniec ubijania dodać skrobię i aromat.
3. 15 minut przed końcem pieczenia rozprowadzić masę bezową po serniku i zostawić w piekarniku do upływu 45 minut.
4. Schłodzić przykryte ciasto w lodówce i podawać.





Smacznego! : ))

4 komentarze: