Składniki na ciasto kruche:
100g cukru pudru
200g masła
350g mąki krupczatki
1 łyżka śmietany 12% (można pominąć)
2 żółtka
kilka kropel esencji waniliowej
+ białko do posmarowania ciastek i łyżka cukru
1. W dużej misce umieścić mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło.
2. Ugniatać powstałą masę, do częściowego połączenia składników.
3. Dodać żółtka, śmietanę i esencję waniliową.
4. Utworzyć gładką, zwartą masę.
5. Włóżyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
6. Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na kilka części i wałkować podsypując mąką.
7. Wykrawać foremkami ciasta według uznania.
8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
9. Przełożyć ciastka na blachę, posmarować białkiem i posypać cukrem.
10. Piec przez 4-8 min w temperaturze 180 stopni, do delikatnego zarumienienia się ciasteczek.
Kruche ciasteczka przed i po upieczeniu . ; )
Smacznego! ; )
Końcowy efekt jest apetyczny.
OdpowiedzUsuńMarteczko...daj ciasteczko:)
OdpowiedzUsuń