4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli esencji waniliowej
1. Oddzielić żółtka od białka.
2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem.
3. W drugiej, mniejszej ubić białka z odrobiną soli.
4. Przesiać przez sito mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z żółtkami.
5. Gdy masa zrobi się gęsta, stopniowo dodawać białko, najpierw niewielką ilość miksując, a później już powoli całość mieszając delikatnie łyżką.
6. Wyłożyć okrągłą blachę papierem do pieczenia.
7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
8. Przelać całe ciasto do formy.
9. Piec przez 30-35 minut lub do zarumienienia się ciasta.
10. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić w formie.
Składniki na piankę:
350ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
esencja waniliowa
1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej
500ml wody
1. Zagotować wodę.
2. Do miski przesypać galaretkę.
3. Kiedy woda się ugotuje, przelać ją do miski z galaretką i pomieszać, żeby się rozpuściła.
4. Ubić śmietanę z cukrem i esencją waniliową.
5. Wystudzić galaretkę.
6. Powoli przelewać galaretkę do śmietany, mieszając do połączenia masy.
7. Przelać powstałą masę na biszkopt.
8. Zostawić na co najmniej 30 minut do wystudzenia w lodówce.
Składniki na wierzch:
1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej
500ml wody
200g truskawek świeżych lub mrożonych
1. Zagotować wodę, a do miski wsypać zawartość opakowania galaretki.
2. Rozpuścić galaretkę w wodzie i poczekać do wystudzenia.
3. Truskawki pokroić na połówki.
4. Wyjąć ciasto z lodówki.
5. Udekorować na wierzchu pianki truskawkami.
6. Delikatnie zalać całość galaretką i zostawić w lodówce do stężenia.
7. Podawać po co najmniej godzinie od schowania w lodówce.
6. Wyłożyć okrągłą blachę papierem do pieczenia.
7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
8. Przelać całe ciasto do formy.
9. Piec przez 30-35 minut lub do zarumienienia się ciasta.
10. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić w formie.
Składniki na piankę:
350ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
esencja waniliowa
1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej
500ml wody
1. Zagotować wodę.
2. Do miski przesypać galaretkę.
3. Kiedy woda się ugotuje, przelać ją do miski z galaretką i pomieszać, żeby się rozpuściła.
4. Ubić śmietanę z cukrem i esencją waniliową.
5. Wystudzić galaretkę.
6. Powoli przelewać galaretkę do śmietany, mieszając do połączenia masy.
7. Przelać powstałą masę na biszkopt.
8. Zostawić na co najmniej 30 minut do wystudzenia w lodówce.
Składniki na wierzch:
1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej
500ml wody
200g truskawek świeżych lub mrożonych
1. Zagotować wodę, a do miski wsypać zawartość opakowania galaretki.
2. Rozpuścić galaretkę w wodzie i poczekać do wystudzenia.
3. Truskawki pokroić na połówki.
4. Wyjąć ciasto z lodówki.
5. Udekorować na wierzchu pianki truskawkami.
6. Delikatnie zalać całość galaretką i zostawić w lodówce do stężenia.
7. Podawać po co najmniej godzinie od schowania w lodówce.
Smacznego! ; )
Mniamniusie....:)
OdpowiedzUsuńMatreczko...daruj sobie tą panią...na panią trzeba mieć wygląd:DD
Super ciacho i śliczna patera!:)
OdpowiedzUsuńZnowu Marta kusisz
OdpowiedzUsuńБлагодарю ,попробуем
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo z te miłe słowa. : ))
OdpowiedzUsuńDo przepisu na pewno wrócę w maju :) Dlaczego :) Świerze truskawki uwielbiam a w tym cieście wyglądają super a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń