W tę wielkanoc chciałabym przygotować dla rodziny właśnie ten deser. Jako, że uwielbiam serniki bardzo zależało mi zasmakować paschy. Moją pierwszą zrobiłam z twarogu, jednak na wielkanoc postaram się przygotować ją zupełnie od podstaw - z mleka. Efekt na dziś? Bardzo przypadła mi do gustu. <3
Smakuje jak bardzo kremowy, dosyć ciężki sernik wypełniony cytrusami i bakaliami. Jestem zadowolona i ciekawa innych połączeń smakowych w tym pysznym deserze!
Zapraszam!
Smakuje jak bardzo kremowy, dosyć ciężki sernik wypełniony cytrusami i bakaliami. Jestem zadowolona i ciekawa innych połączeń smakowych w tym pysznym deserze!
Zapraszam!
Składniki:
800g twarogu
250g bakalii (morele, żurawina, rodzynki)
160 ml mleka
3 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
skórka strata z 1/2 pomarańczy i cytryny
kilka cząstek świeżej pomarańczy
1. Rozgnieść widelcem twaróg z mlekiem, śmietaną i masłem.
2. Zmiksować na gładką masę.
3. Namoczyć w wrzątku bakalie, aż lekko zmiękną.
4. Posiekać na mniejsze części pomarańczę i bakalie.
5. Dodać do masy i wymieszać.
6. Dowolne naczynie ceramiczne wyścielić gazą, przełożyć na nią masę.
7. Przykryć wystającymi skrawkami gazy, a następnie talerzykiem, na którym umieścić coś ciężkiego (słoik, czy inne naczynie).
8. Zostawić w lodówce na kilkanaście godzin lub na całą noc.
9. Przełożyć na talerzyk, zdjąć gazę, jest gotowa do zjedzenia. Można jednak polać ją jeszcze rozpuszczoną czekoladą.
Nigdy nie jadłam paschy ! Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńpachnie nadchodzącą Wielkanocą :-)) ...
OdpowiedzUsuńJakie cacuszko. :) Pamiętam swoją pierwszą paschę..chodziłam do szkoły podstawowej, nawet pies nie chciał zjeść. :( :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam paschę, po prostu uwielbiam. Twoja wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńTak mnie zaskoczyłaś z paschą, że zaczęłam sprawdzać kalendarz czy to już Wielkanoc ;D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba twoja wariacja na paschę :D
Zapachniało Wielkanocą..... też planuję zrobić paschę na święta.
OdpowiedzUsuńTwoja baardzo kusząco się prezentuje....:)
Wielkanoc... już niedługo więc i pascha u mnie zagości z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam paschy i coś mi się wydaje że będę musiała zrobić :D
OdpowiedzUsuńteż mam zamiar zrobić ją na Wielkanoc, już w zeszłym roku mnie kusiła :)
OdpowiedzUsuńOoo, ja też uwielbiam serowe smaki, więc na taka słodkość też bym się porwała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam świąteczną paschę, mimo że to bardzo pracochłonny deser. Podziwiam za chęć przygotowania od podstaw - mleka - Nawet moja mama (moim zdaniem mistrzyni paschy) robiła ja z gotowego twarogu. Brawo :) mam nadzieję, że opiszesz nam swoje doświadczenia.
OdpowiedzUsuńrobiłam w tamtym roku-kooocham ten deser!!!! Nie znam lepszego :D
OdpowiedzUsuńPięknie napakowany ci wyszedł ;D
mój mąż jest wielkim miłośnikiem paschy, zawsze zamawia sobie na Wielkanoc:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń