piątek, 6 grudnia 2013

Sernik kokosowy

Porządny śnieg na dworze spowodował prawdziwy paraliż, ale od takiej śnieżnej chmurki chyba nikomu się nie pogorszy. ( :
Bardzo lubię grudzień, ale dla wiecznie zmarzniętych osób jak ja, jest to dosyć frustrująca pora do wychodzenia z domu. Czas jest jednak na przyjemne bycie w domu. Pieczenie, czytanie ciekawych rzeczy, spotkania, może odświeżenie znajomości. Jednak już łagodnie wchodzę w świąteczny klimat, po szóstym nie udaje mi się obejść tematu obojętnie. Będzie zimowo, świątecznie,  pachnąco piernikiem i czekoladą. Albo czymś jeszcze...
teraz kokosem. Bardzo dobry, kremowy sernik z polewą a'la Rafaello.
Tak lubię zimną.
Składniki na spód:
100 g mąki
50 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
1 żółtko

1.Szybko zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Wstawić do lodówki na godzinę.
3. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto.
4. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
5. Podpiekać spód przez 10 minut.

Składniki na masę serową:
1 kg sera półtłustego
3 jajka
300 g cukru
250 g mleczka kokosowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych

1. Zmiksować ser z cukrem i mlekiem kokosowym.
2. Dodawać po jednym jajku, stale mieszając masę.
3. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
4. Przelać ciasto na spód.
5. Wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut, piec na środkowej kratce, a na dolnej położyć naczynie żaroodporne z wodą.
6. Ostudzić sernik i przygotować polewę na wierzch.

Składniki na polewę:
4 łyżki cukru pudru
20 0ml śmietany kremówki
100 g mleczka kokosowego
wiórki lub płatki kokosowe do posypania

1. Ubić śmietankę z cukrem.
2. Delikatnie połączyć z mleczkiem kokosowym.
3. Przelać masę na wierzch.
4. Posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce lub podawać od razu.

Voila!

16 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie kremowo ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ,moje smaki zdecydowanie ,z takim kremem jeszcze nie próbowałam ,do nadrobienia!.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos zawsze i wszędzie. A w serniku to już czyste niebo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, kokos w serniku - to lubię ! bardzo fajne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie teraz mam ochotę na taki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiórki jak ten biały puszek za oknem.. fajnie się wpasowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne zdjęcia, cudowny sernik..
    Kochana, mistrzostwo! :)

    Też nie lubię marznąć, a należę do tych, którzy 1si mają czerwone nosy, uszy i sine dłonie :(

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszny serniczek :) delikatny i kremowy - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. zazdroszczę Ci tego sernika, zjadłabym od razu chyba pół! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przecudnej urody, w zimowej odsłonie, sernik jak marzenie. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. to taki śnieżny, bajkowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny,lekki,smakowity.Chyba skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń