Porządny śnieg na dworze spowodował prawdziwy paraliż, ale od takiej śnieżnej chmurki chyba nikomu się nie pogorszy. ( :
Bardzo lubię grudzień, ale dla wiecznie zmarzniętych osób jak ja, jest to dosyć frustrująca pora do wychodzenia z domu. Czas jest jednak na przyjemne bycie w domu. Pieczenie, czytanie ciekawych rzeczy, spotkania, może odświeżenie znajomości. Jednak już łagodnie wchodzę w świąteczny klimat, po szóstym nie udaje mi się obejść tematu obojętnie. Będzie zimowo, świątecznie, pachnąco piernikiem i czekoladą. Albo czymś jeszcze...
teraz kokosem. Bardzo dobry, kremowy sernik z polewą a'la Rafaello.
Tak lubię zimną.
Bardzo lubię grudzień, ale dla wiecznie zmarzniętych osób jak ja, jest to dosyć frustrująca pora do wychodzenia z domu. Czas jest jednak na przyjemne bycie w domu. Pieczenie, czytanie ciekawych rzeczy, spotkania, może odświeżenie znajomości. Jednak już łagodnie wchodzę w świąteczny klimat, po szóstym nie udaje mi się obejść tematu obojętnie. Będzie zimowo, świątecznie, pachnąco piernikiem i czekoladą. Albo czymś jeszcze...
teraz kokosem. Bardzo dobry, kremowy sernik z polewą a'la Rafaello.
Tak lubię zimną.
100 g mąki
50 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
1 żółtko
1.Szybko zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Wstawić do lodówki na godzinę.
3. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto.
4. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
5. Podpiekać spód przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg sera półtłustego
3 jajka
300 g cukru
250 g mleczka kokosowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1. Zmiksować ser z cukrem i mlekiem kokosowym.
2. Dodawać po jednym jajku, stale mieszając masę.
3. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
4. Przelać ciasto na spód.
5. Wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut, piec na środkowej kratce, a na dolnej położyć naczynie żaroodporne z wodą.
6. Ostudzić sernik i przygotować polewę na wierzch.
Składniki na polewę:
4 łyżki cukru pudru
20 0ml śmietany kremówki
100 g mleczka kokosowego
wiórki lub płatki kokosowe do posypania
1. Ubić śmietankę z cukrem.
2. Delikatnie połączyć z mleczkiem kokosowym.
3. Przelać masę na wierzch.
4. Posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce lub podawać od razu.
Voila!
Wygląda obłędnie kremowo ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ,moje smaki zdecydowanie ,z takim kremem jeszcze nie próbowałam ,do nadrobienia!.
OdpowiedzUsuńKokos zawsze i wszędzie. A w serniku to już czyste niebo ! :)
OdpowiedzUsuńo tak, kokos w serniku - to lubię ! bardzo fajne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie teraz mam ochotę na taki sernik:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWiórki jak ten biały puszek za oknem.. fajnie się wpasowuje :)
OdpowiedzUsuńBiało, kokosowo, pysznie!
OdpowiedzUsuńAle on musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia, cudowny sernik..
OdpowiedzUsuńKochana, mistrzostwo! :)
Też nie lubię marznąć, a należę do tych, którzy 1si mają czerwone nosy, uszy i sine dłonie :(
pyszny serniczek :) delikatny i kremowy - mniam!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę Ci tego sernika, zjadłabym od razu chyba pół! :)
OdpowiedzUsuńPrzecudnej urody, w zimowej odsłonie, sernik jak marzenie. Pycha
OdpowiedzUsuńto taki śnieżny, bajkowy sernik :)
OdpowiedzUsuńelegancki i lekki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny,lekki,smakowity.Chyba skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń