Upiekłam szarlotkę na miłe przywitanie, taką prostą w swym wyglądzie, ale znacznie lepszą w smaku. Aromatyczna, z jabłkami od sąsiadów, które mają najlepszy smak. Kwaśne, słodkie, bardzo twarde, ale taki już urok dobrego jabłka. Jesienią uwielbiam piec z tymi owocami i są bezkonkurencyjne. Niech Wam też zasmakuje!
Składniki na ciasto:
250g mąki
120g masła
2 jajka
40g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa
Jabłka:
1-1,5 kg jabłek
120g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
kilka goździków
2 łyżki wody
1. Wyrobić ciasto z podanych składników.
2. Uformować kulkę z ciasta i schłodzić w lodówce przez godzinę.
3. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki.
4. Podzielić ciasto na trzy części: dwie rozłożyć na spód i boki blaszki, a pozostałą rozwałkować na koło o średnicy formy.
5. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
6. Podpiec ciasto przez 10 minut.
7. Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać przyprawy, gotować do zmięknięcia.
8. Wyjąć ciasto z piekarnika.
9. Przełożyć jabłka na podpieczony spód i przykryć pozostałym ciastem.
10. Piec jeszcze przez 30 minut.
11. Ostudzić ciasto i podawać z lodami lub śmietanką.
Smacznego!
urocza ta szarlotka:)
OdpowiedzUsuńtakże... ja wpraszam się na szarlotkę! - uwielbiam to ciasto zaraz po serniku :D twoja wygląda cudnie *-* i te przyprawy <3
OdpowiedzUsuńwitam w klubie! :) sernik na pierwszym miejscu, drugie - szarlotka ;)
UsuńWiecie dziewczyny? Ja również mam taką kolejność. : )
UsuńI ja dołączam do tego grona! :)
Usuńale mi narobiłaś ochoty na szarlotkę... ;)
OdpowiedzUsuńjabłecznik przecież nigdy nie powalał wyglądem: kruche, jabłka, kruche..
OdpowiedzUsuńKażdy wie, że jabłecznik się kocha przez 1sze 40min za zapach, a potem za smak <3 ;D
Piękne wypieszczone ciasto, właśnie mi Martusia przypomniałaś mój podobny przepis. Pozdrawiam :) i fajnie że jesteś.
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło to słyszeć. : )
UsuńFantastyczna szarotka. Wypełniona jabłkami na maxa! :))
OdpowiedzUsuńma genialną obwódkę ! :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńA ten kosYczek jabłek to bym porwała :)
piękna! :)
OdpowiedzUsuńKlasycznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuń