sobota, 13 lipca 2013

Letnia tarta owocowa

              Letnia tarta jest, ale gdzie jest lato? Szkoda troszkę, że lato było w czerwcu, a teraz znikło. Zapraszam na obowiązkowy letni wypiek, z gamą owoców jak tęcza!



Składniki na kruche ciasto:
220g mąki 
100g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego
esencja waniliowa

1. Zagnieść ciasto z podanych składników na jednolitą masę.
2. Rozłożyć ciasto na okrągłej formie (średnica 23cm) na spodzie i bokach.
3. Podziurkować widelcem ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
5. Wyjąć formę i piec ciasto przez 15-20 minut.

Składniki na krem:
310ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki
100g cukru kryształu
esencja waniliowa 

i dowolne owoce, najlepiej banany, kiwi, winogrona, maliny, truskawki, jagody

1. Gotować mleko na średnim ogniu z cukrem.
2. Zmieszać mąkę z żółtkami i dodać do rondelka z mlekiem.
3. Energicznie mieszać mikserem masę.
4. Krem będzie gotowy, kiedy zacznie gęstnieć i się zagotuje.
5. Zdjąć z ognia, przelać na upieczony kruchy spód, zostawić do ostygnięcia.
6. Udekorować ulubionymi owocami. Najlepiej różne rodzaje: śliwki, banany, kiwi, winogrona, maliny, truskawki.
Voila!




2 komentarze:

  1. Jak cudownie się prezentuje :) Zdecydowanie idealny pomysł na poprawę humoru w taki pochmurny dzień :)

    OdpowiedzUsuń