Przedstawię kolejny wariant ciasta z galaretką. Pozostał biszkoptowy spód i galaretka, jednak dodałam inne owoce, a śmietankowe wnętrze, zamieniałam na te z użyciem serka. Myślę, że to ciasto ma też swój urok i warto go spróbować:
(na dwie średnie, okrągłe blaszki lub jedną dużą)
Składniki na biszkopt:
4 jaja
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy dla smaku
1. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Gdy masa jajeczna będzie gotowa, delikatnie i stopniowo dodawać mąkę i proszek przez sitko.
3. W międzyczasie mieszać masę łyżką.
4. Obłożyć blachy papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej.
5. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
6. Przelać masę na blaszki i włożyć do piekarnika na 20 minut.
7. Wystudzić biszkopt i przekroić na dwie części, obie mają być podstawami do serników.
Składniki na masę serową:
1 kg serka waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
500ml gorącej wody
1. Wymieszać galaretkę z wodą, aby się połączyły.
2. Ostudzić na ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Przelać galaretkę do serka i wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do form, na których spodzie jest jedna warstwa przygotowanego wcześniej biszkoptu.
5. Wstawić formy do lodówki, aby masa stężała.
Składniki na wierzch:
2 opakowania galaretki truskawkowej lub poziomkowej
owoce (np. porzeczki, maliny, truskawki, jagody)
+ gorąca woda ok. 500ml na jedno opakowanie
1. Wyjąć formy z ciastem z lodówki.
2. Ułożyć owoce według uznania.
3. Zagotować wodę.
4. Przygotować galaretki.
5. Ostudzić do temperatury pokojowej.
6. Delikatnie przelać galaretki na obie formy.
7. Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę i podawać.
Smacznego! ; )
piękny sernik aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie ♥ Kocham serniki, a te na zimno, idealnie! :) Zrobię jak za oknem będzie cieplej :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniczki na zimno :)
OdpowiedzUsuńLekkie i pyszne
Pychota!ładne żywe kolory
OdpowiedzUsuń