sobota, 9 marca 2013

Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym

Coraz bliżej egzaminów, coraz więcej materiału..
Sobotni poranek minął mi na pieczeniu różnych ciekawych rzeczy z ciasta drożdżowego. Pierwszy z nich wypiek, który zamieszczę na blogu to pyszne rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym. Zapraszam do wypróbowania:



Składniki na ciasto drożdżowe:

Zaczyn:
30g drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
2  łyżki cukru

Ciasto:
60g masła
2 jajka
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru

Ponadto:
słoiczek dżemu truskawkowego
40g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropelek esencji waniliowej

1. Zmiksować wszystkie składniki na zaczyn.
2. Gdy w misce powstanie gładka masa, przykryć ściereczką i schować w ciepłe suche miejsce na 30 minut.
3. W tym czasie rozpuścić w rondelku masło, cukier oraz mleko.
4. Dodać mąkę, jajka i skórkę z cytryny.
5. Połączyć ciasto, z wcześniej przygotowanym zaczynem drożdżowym.
6. Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
7. Rozwałkowywać ciasto (można przysypać więcej mąki) i wykrawać spore kółka, np. od dużej filiżanki.
8. Na środku kółka umieszczać 2 łyżeczki dżemu.
9. Zwijać, aby powstały półksiężyce.
10. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia się rogalików.
11. Zagotować wodę.
12. Do miseczki wsypać cukier, wodę i esencję.
13. Wymieszać tworząc lukier i podawać go na rogalikach.





Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Zajrzałam tu z ciekawości i już miałam wyjść (same słodkości, widać, co pani lubi robić w kuchni :-), ale przeczytałam pani wpis profilowy i pomyślałam, że skoro dziewczyna tak taktownie i skromnie się wypowiada o swoim niewielki jeszcze doświadczeniu, to zostawię jej parę słów. Każdy, nawet Gordon Ramsay, kiedyś zaczynał, więc życzę powodzenia i zapału w gotowaniu :-)
    P.S. Mam nadzieję, że egzaminy zdane...

    OdpowiedzUsuń