sobota, 23 marca 2013

Pyszne muffinki budyniowe - zajączki

Od kilku dni szykowałam się do tego pomysłu.. miałam go w głowie, ale zawsze nie miałam tyle czasu, albo wszystkich potrzebnych dodatków. W weekend udało się wszystkie te warunki spełnić i oto są. Bardzo pyszne i nawiązujące do świąt wielkanocnych muffinki. ; ) Zapraszam do wypróbowania:


Składniki na muffinki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
100g masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek i cukier.
2. W rondelku na małym ogniu stopić masło.
3. Następnie ubić jajka z cukrem waniliowym.
4. Do suchych składników dodać mleko i zmiksować.
5. Do powstałej gęstej, spójnej masy dodać stopione masło, wymieszać, a następnie dodać masę jajeczną.
6. Zmiksować całość.
7. Wyłożyć blachę papierowymi papilotkami do muffin.
8. Nakładać do 1/3 pojemności (zostawić połowę ciasta na wierzch)

Składniki na krem budyniowy:
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
aromat cytrynowy (można pominąć)

1. W rondelku ugotować mleko.
2. Ubić żółtka z cukrem.
3. Gdy masa będzie gładka, dodać 2 łyżki mąki i resztę składników.
4. Do rondla dodawać stopniowo masę i cały czas mieszać.
5. Zmniejszyć ogień i gdy krem będzie miał gęstą konsystencję zdjąć i ostudzić.
6. Nakładać łyżeczkę na środek każdej muffinki.
7. Umieścić w foremkach pozostałą część ciasta.
8. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż będą złocistego koloru.

Dekoracje na wierzch:
200ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
kolorowe drażetki np. m&m's ,posypka, kostka czekolady, płatki migdałów
lub świeże owoce według uznania

1. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem.
2. Rozsmarowywać cienką warstwę śmietany na babeczkach.
3. Dekorować według uznania i podawać.







Smacznego! ; ) 


15 komentarzy:

  1. Marto takie wspaniałości i jak je zjeść jak są one takie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję!! : )

    Pozdrawiam serdecznie Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne i przeurocze! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo sympatyczne mają buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do dodania ich do zbioru przepisów wielkanocnych, szczegóły u mnie na blogu, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale słodziaki :) aż buzia się sama do nich uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To są najbardziej urocze króliczki-rudolfy jakie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczka budyniowa + emenems = Super babeczka

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam je i szału nie ma. Szkoda bo wyglądały smacznie

    OdpowiedzUsuń