Składniki na muffinki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
100g masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek i cukier.
2. W rondelku na małym ogniu stopić masło.
3. Następnie ubić jajka z cukrem waniliowym.
4. Do suchych składników dodać mleko i zmiksować.
5. Do powstałej gęstej, spójnej masy dodać stopione masło, wymieszać, a następnie dodać masę jajeczną.
6. Zmiksować całość.
7. Wyłożyć blachę papierowymi papilotkami do muffin.
8. Nakładać do 1/3 pojemności (zostawić połowę ciasta na wierzch)
Składniki na krem budyniowy:
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
aromat cytrynowy (można pominąć)
1. W rondelku ugotować mleko.
2. Ubić żółtka z cukrem.
3. Gdy masa będzie gładka, dodać 2 łyżki mąki i resztę składników.
4. Do rondla dodawać stopniowo masę i cały czas mieszać.
5. Zmniejszyć ogień i gdy krem będzie miał gęstą konsystencję zdjąć i ostudzić.
6. Nakładać łyżeczkę na środek każdej muffinki.
7. Umieścić w foremkach pozostałą część ciasta.
8. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż będą złocistego koloru.
Dekoracje na wierzch:
200ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
kolorowe drażetki np. m&m's ,posypka, kostka czekolady, płatki migdałów
lub świeże owoce według uznania
1. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem.
2. Rozsmarowywać cienką warstwę śmietany na babeczkach.
3. Dekorować według uznania i podawać.
Składniki na krem budyniowy:
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
aromat cytrynowy (można pominąć)
1. W rondelku ugotować mleko.
2. Ubić żółtka z cukrem.
3. Gdy masa będzie gładka, dodać 2 łyżki mąki i resztę składników.
4. Do rondla dodawać stopniowo masę i cały czas mieszać.
5. Zmniejszyć ogień i gdy krem będzie miał gęstą konsystencję zdjąć i ostudzić.
6. Nakładać łyżeczkę na środek każdej muffinki.
7. Umieścić w foremkach pozostałą część ciasta.
8. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż będą złocistego koloru.
Dekoracje na wierzch:
200ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
kolorowe drażetki np. m&m's ,posypka, kostka czekolady, płatki migdałów
lub świeże owoce według uznania
1. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem.
2. Rozsmarowywać cienką warstwę śmietany na babeczkach.
3. Dekorować według uznania i podawać.
Smacznego! ; )
Cudne!!:) śliczności
OdpowiedzUsuńurocze dekoracje.. :)
OdpowiedzUsuńMarto takie wspaniałości i jak je zjeść jak są one takie śliczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!! : )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Marta
Fantastyczne i przeurocze! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczne mają buziaki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania ich do zbioru przepisów wielkanocnych, szczegóły u mnie na blogu, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie! ; ) Już dodałam.
Usuńale słodziaki :) aż buzia się sama do nich uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńale fajniutkie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są!
OdpowiedzUsuńTo są najbardziej urocze króliczki-rudolfy jakie widziałam :D
OdpowiedzUsuńBabeczka budyniowa + emenems = Super babeczka
OdpowiedzUsuń; )
UsuńZrobiłam je i szału nie ma. Szkoda bo wyglądały smacznie
OdpowiedzUsuń