środa, 18 grudnia 2013

Urodzinowy tort bezowy z białą czekoladą i pigwą

Nie mogę uwierzyć, że znów mam urodziny. Bliżej już do pełnotletności niż do dzieciństwa, a większości rzeczy, które miałabym ochotę robić, nie przystoi już dla takiego strasznego wieku.
Jest to dobra okazja, by znów sprawdzić się w roli domowego cukiernika i uraczyć swoich gości pysznymi wypiekami. W moim przypadku postanowiłam zrobić ciasteczka, sernik i ten oto tort. Bezowy, z białą czekoladą, którą przełamuje kwaśność pigwy. Może się nie zapowiada tak pysznie, jak w rzeczywistości jest, ale choćby dla przekonania, warto się skusić na ten tort.
Zapraszam!

Składniki na bezę:
6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 cytryny

1. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania dodać mąkę, potartą skórkę z cytryny i łyżeczkę octu.
3. Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia i na każdej odrysować od tortownicy okrąg o średnicy 24 cm.
4. Nastawić piekarnik na 150 stopni.
5. Przełożyć bezę na papier i rozsmarować zgodnie z narysowanym okręgiem, podzielić po równo na obie blachy.
6. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i wstawić do piekarnika bezy na 1,5 godziny.
7. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, wyjąć już ostudzoną bezę.

Składniki na wykończenie:
400 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
3 łyżki pigwy w cukrze
pół słoiczka dżemu morelowego
laska wanilii

Krem najlepiej zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej.

1. Rozpuścić białą czekoladę z odrobiną kremówki w garnuszku.
2. Przelać czekoladę do kremówki i delikatnie pomieszać.
3. Schładzać tak przygotowaną masę przez kilka godzin.

Przed podaniem:
4. Przełożyć na paterę bądź talerz blat bezy.
5. Posmarować dżemem morelowym z dodatkiem wanilii.
6. Ubić krem z białej czekolady na sztywną masę.
7. 2/3 kremu przełożyć na warstwę dżemu, posypać wiórkami z białej czekolady lub skórką z cytryny.
8. Nałożyć drugi blat bezowy i nałożyć na niego utartą pigwę w cukrze.
9. Rozprowadzić pozostałą część kremu oraz dowolnie udekorować ciasto.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wszystkiego Najlepszego!!! :* Cudowny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 100 lat, wszystkiego dobrego i miłego pałaszowania tortu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny i taki...zimowy! Cudny;) Życzę wszystkiego co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładny ten tort, na początku myślałem, że tam jest 96 :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Spełnienia marzeń i samych przyjemności i pyszności:) Torcik obłędny.

    OdpowiedzUsuń