poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pierniki

Tegoroczne pierniczki to moje ulubione jak do tej pory. Uwielbiam  gdy są kruche, intensywnie korzenne i mocno słodkie. Raz w roku przygotowuje ich porządną porcje, aby na cały czas świąteczny ich nie zabrakło i można było się nimi delektować aż do Nowego Roku. Ale są tak dobre, że chciałoby się dłużej..
Zapraszam!
Składniki (duża porcja)
700g mąki
240g miodu
200g cukru brązowego
120 g masła
3 łyżki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu, imbiru, goździków
2 jajka
+ cukier puder, 2-3łyżki gorącej wody i migdały, wiórki kokosowe, posypki cukrowe, orzechy do dekoracji

1. W garnuszku rozpuścić masło i miód.
2. Dodać przyprawy.
3. Odstawić do ostudzenia.
4. Po około godzinie odstawienia do lodówki można przesypać do mieszanki mąkę, wbić jajka.
5. Zagnieść ciasto.
6. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
7. Rozwałkować ciasto i wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami.
8. Przełożyć ciastka na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10-12 minut.
9. Pierniczki są gotowe do jedzenia od razu, można je jeszcze polukrować i udekorować dowolnymi dodatkami. 
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Śliczne, delikatne, urocze i na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. jak pięknie ozdobione!
    Wyglądają na cienkie i bardzo kruche-mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniczki, a zwłaszcza te domowe. W tym roku zostało mi jeszcze kilka na dnie puszki, ale za rok na pewno podkradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne zdjęcia, a na nich te pyszne pierniczki :)
    takimi to ja mogłabym się delektować i delektować, szczególnie z kubkiem ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie niestety w tym roku pierniczków było mało... jak ja lubię Twoje zdjęcia!
    Spełnienia marzeń w Nowym Roku kochana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeej, dziękuję. *.*
      Tobie również szczęśliwego 2014! :)

      Usuń