Składniki na 4 porcje:
100g malin mrożonych
100g jagód mrożonych
kilka łyżek cukru pudru dla smaku
Składniki na śmietanę:
200ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
+ czekolada mleczna ok. 80g i łyżeczka mleka
1. Wyjąć mrożone maliny oraz jagody i zostawić je na ok. 5 minut, aby trochę się odmroziły.
2. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem i wstawić ją do lodówki.
3. Pociąć nożem maliny i jagody na mniejsze części.
4. Włożyć lekko rozmrożone owoce do miski, posypać cukrem i zmiksować blenderem na gładką masę.
5. Wyjąć śmietanę do lodówki i naprzemiennie nakładać raz sorbet, raz śmietanę.
6. Na ostatniej warstwie śmietany zrobić wgłębienie na gorącą czekoladę.
7. W małym rondelku rozpuścić czekoladę z łyżeczką mleka.
8. Gdy cała zawartość rondelka się rozpuści, rozprowadzić na wierzchu deseru .
9. Udekorować całymi owocami.
Smacznego! : )
Świety design! Podoba mi się podanie sorbetu z czekoladą .
OdpowiedzUsuńja nie jestem miłośniczką sorbetów, ale Twój deser wygląda zachęcająco :))
OdpowiedzUsuńuuu to się nazywa deser- to lubię :) fajny pomysł z tą ciepłą czekoladą
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. ; )
Usuń