niedziela, 27 stycznia 2013

Sorbet owocowy z gorącą czekoladą

Pora na jeden z tytułowych przepisów tego bloga: sorbet malinowo-jagodowy z śmietaną oraz gorącą czekoladą. Jest to szybki i efektowny patent na przyjęcie gości:


Składniki na 4 porcje: 
100g malin mrożonych
100g jagód mrożonych 
kilka łyżek cukru pudru dla smaku

Składniki na śmietanę: 
200ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
2 łyżki cukru

+ czekolada mleczna ok. 80g i łyżeczka mleka
1. Wyjąć mrożone maliny oraz jagody i zostawić je na ok. 5 minut, aby trochę się odmroziły. 
2. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem i wstawić ją do lodówki. 
3. Pociąć nożem maliny i jagody na mniejsze części. 
4. Włożyć lekko rozmrożone owoce do miski, posypać cukrem i zmiksować blenderem na gładką masę. 
5. Wyjąć śmietanę do lodówki i naprzemiennie nakładać raz sorbet, raz śmietanę. 
6. Na ostatniej warstwie śmietany zrobić wgłębienie na gorącą czekoladę.
7. W małym rondelku rozpuścić czekoladę z łyżeczką mleka. 
8. Gdy cała zawartość rondelka się rozpuści, rozprowadzić na wierzchu deseru . 
9. Udekorować całymi owocami. 

Smacznego! : ) 

4 komentarze:

  1. Świety design! Podoba mi się podanie sorbetu z czekoladą .

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie jestem miłośniczką sorbetów, ale Twój deser wygląda zachęcająco :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uuu to się nazywa deser- to lubię :) fajny pomysł z tą ciepłą czekoladą

    OdpowiedzUsuń