100g cukru pudru
200g masła (lub margaryny do wypieków)
350g mąki krupczatki
2 żółtka
1 łyżka śmietany 12%
1. Stopniowo dodawać składniki: mąkę, cukier, masło. Następnie dodać żółtka i na końcu śmietanę.
2. Całość połączyć na gładką masę i zostawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
3. Smarować metalowe foremki do pieczenia masłem (dla pewności, że łatwo będzie je wyjąć) lub pominąć ten krok.
4.Rozprowadzić cienką warstwę ciasta do foremek.
5.Włożyć foremki do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez od 8-10 minut.
6.Ostudzić i przygotować śmietanę.
Na wierzch :
mleko skondensowane słodzone z puszki (karmel)
200ml śmietany kremówki
kilka łyżek cukru pudru dla smaku
aromat waniliowy
owoce
(mogą być to maliny lub jagody w sezonie, ale też mandarynki, kiwi, brzoskwinie dobrze pasują)
7. Posmarować babeczki karmelem.
8.Ubić śmietanę na sztywno. Udekorować ubitą śmietaną oraz owocami.
Smacznego!
: ))
Cudo...cudo...cudo.. Ja jak chcę bardziej kruche ciasto nie daję śmietany. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. ; ) Też czasami robię bez śmietany, dziękuję za radę bardziej doświadczonej osoby. ; D
Usuń