poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto z bananem i białą czekoladą

Takie rzeczy smakują teraz najbardziej.
Wilgotne, ale z pewnością nie zakalcowate ciasto wypełnione bananowo-czekoladową słodyczą. Jest bardzo słodkie i sycące.Co do banana, to przyznam się szczerze, że jest on na samym końcu mojej osobistej klasyfikacji owoców. Ale gdy dodamy do niego białą czekoladę i zrobimy pyszne ciasto, sprawa ma się zupełnie inaczej. Biała czekolada&banany to jest to. : )

Składniki:
260 g mąki
2/3 szklanki mleka
150 g białej czekolady
100 g cukru pudru
3 jajka
3 dojrzałe banany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1.Rozpuścić czekoladę z rondelku z dwiema łyżkami mleka.
2.Jajka utrzeć z cukrem na jasnożółtą puszystą masę.
3.Przesiać makę z proszkiem do jajecznej masy i delikatnie wymieszać do połączenia.
4.Banany rozgnieść widelcem i dodać do połowy ciasta.
5. Do drugiej części dodać białą czekoladę.
6.Dwie małe keksówki (bądź jedną większą) wyłożyć papierem do pieczenia.
7.Przelać najperw ciasto z czekoladą, a na nie ciasto bananowe, można pomieszać ciasta kilkoma ruchami łyżką.
8.Nastawić piekarnik na 180 stopni.
9.Piec przez 40-50 minut.
10. Upieczone ciasto zostawić jeszcze do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
11. Można również wierzch udekorować cynamonową śmietanką i kawałkami świeżego banana.
Voila!





12 komentarzy:

  1. świetnie wygląda to ciacho,a połączenie banan i czekolady to zdecydowanie dobry pomysł :) tylko wolę z gorzką ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja.. cóż taka nieskora do bananów? :(
    Ale wykorzystałaś je w tym deserze ideeealnie! :D
    Z chęcią wpadłabym na kawałek.. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam sie- takie ciacta idealnie wpasowują się w tą aurę pogodową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczności :) ja w ogóle bardzo lubię banany, więc ten deser na pewno przypadłby mi do gustu :) a co do pogody, to fakt - takie rzecze smakują teraz najlepiej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Banany i białą czekolada? Wyjątkowo apetyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marteczko...Ty wstrętna grzesznico, tak sobie dogadzasz i wystawiasz nasze kubki smakowe na taką wielką pokutę. :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie bananów i białej czekolady jest świetnym pomysłem! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW, świetnie to wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne połączenie! ale.. rozpuszczamy czekolade z dwiema łyżkami mleka.. a co robimy z resztą mleka (u góry jest napisane 2/3 szklanki mleka)? albo jestem ślepa albo czegoś tu brakuje.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Resztę dodajemy normalnie do ciasta. :)
      Jednak należy pamiętać, że ilość mleka zależy od wielkości bananów, jeśli są duże to wystarczy ok. 1/3 szklanki.

      Usuń