Jesień to piękna kulinarnie pora. Bardzo klimatyczna.
Kojarzyła mi się zawsze z górą jabłek w ogrodzie i ciężkimi wilgotnymi wypiekami, które wyjątkowo właśnie wtedy przypadają mi do gustu. Jest zimno, pada deszcz, a ja grzeję się siedząc przy piekarniku i oglądając rosnące ciasto. Na chwilę obecną jesień ma dla mnie więcej odcieni, a ja polubiłam ją mimo tylu wad.
Zrobiłam sernik w kolorach liści. Był pyszny i wyraźnie karmelowy.
Zapraszam!
Składniki na spód:
110g mąki
50g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
1. Zagnieść ciasto z wymienionych składników.
2. Uformowaną kulkę schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
3. Wyłożyć formę 20-24 cm papierem do pieczenia.
4. Rozłożyć ciasto na spodzie formy.
5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać spód przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
3 jajka
250 g masy karmelowej
200 g cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki
esencja waniliowa
1. Zmiksować twaróg z śmietanką.
2. Dodawać po jednym jajku, starannie mieszając.
3. W garnku rozpuścić masę karmelową z cukrem.
4. Dodać przestudzony karmel do masy, delikatnie wymieszać do połączenia składników.
5. Można też dodać kilka kropel esencji waniliowej.
6. Na dnie piekarnika położyć duże naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
7. Wstawić ciasto do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
8. Piec przez 50 minut.
Składniki na wierzch:
100g masy karmelowej
2 łyżki śmietany kremówki
orzechy włoskie
1. W garnku rozpuścić masę karmelową ze śmietaną.
2. Rozprowadzić polewę na ostudzonym serniku.
3. Udekorować orzechami, podawać od razu albo po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!